Een pijl naar link icoon

Over OBUA

Onderwijs voor Buitenlandse Artsen (OBUA) is een samenwerkingsverband van buitenlandse en Nederlandse artsen. Ons doel is om buitenlandse collega’s die bezig zijn met het halen van hun BIG-registratie te ondersteunen door het organiseren van onderwijs. En om hen te helpen bij het vinden van stages en betaald werk, om zodoende ervaring op te doen in hoe de gezondheidszorg hier werkt. OBUA is een vrijwilligersorganisatie.

Veel buitenlandse artsen zitten alleen thuis op de bank uit boeken te leren voor deze examens. Er is weinig begeleiding en er zijn niet veel cursussen. Bovendien is het lastig om de cultuur in de Nederlandse gezondheidszorg aan te voelen en de organisatie ervan te begrijpen, als je er niet zelf actief deel van uitmaakt. Dat is de reden dat wij begonnen zijn met het onderwijs dat wij aanbieden en proberen wij te helpen bij het zoeken van stages en betaald werk in de gezondheidszorg.
Een simpel licht peertje icoon met kleine streepjes die licht symobilseren

Online en offline onderwijs voor buitenlandse artsen

Communicatietraining

In een groep van 4, onder leiding van huisartsen met expertise op het gebied van communicatieonderwijs.

Bekijk ons aanbod

Training interne geneeskunde

Een 12-weekse training interne geneeskunde  onder leiding van een ervaren internist en opleider.

Bekijk ons aanbod

Workshop DKV

Oefenen met simulatiepatiënten, onder begeleiding van huisartsen, als  voorbereiding voor de DKV-toets

Bekijk ons aanbod

Webinars

Incidentele webinars over specifiek onderwerpen, bijvoorbeeld urologie en psychiatrie.

Bekijk ons aanbod

Stages en werkplekken

Naast het aanbieden van onderwijs, helpt OBUA ook door het bemiddelen bij het vinden van stage- en werkplekken. Onze ervaring is dat deelnemers hun examens sneller en met meer plezier halen, als zij naast het studeren de mogelijkheid krijgen om mee te draaien in de zorgpraktijk van alledag. Daardoor gaat de beheersing van het medisch Nederlands en het kennismaken met de cultuur in de gezondheidszorg veel sneller.

Op dit moment zijn we bezig met:
- Via twee uitzendbureau’s  heeft een aantal deelnemers betaald werk kunnen vinden op het niveau van verpleeghulp.
- In het hele land proberen we stages bij huisartsen en verpleeghuizen te regelen. Ook loopt overleg over stages in ziekenhuizen.

Bekijk de stages

Hoe OBUA is ontstaan

OBUA is een vrijwilligersorganisatie die is opgericht om onderwijs aan niet-EER artsen die in Nederland hun registratie willen halen. De allereerste OBUA-workshop werd georganiseerd in maart 2020, in Den Haag. De vierentwintig deelnemers konden toen oefenen met anamnese en lichamelijk onderzoek op simulatiepatiënten, onder de begeleiding van Nederlandse arts-docenten. Door de coronacrisis hebben de volgende twee workshops online plaatsgevonden, respectievelijk op 28 november en 5 december 2020, en 20 en 27 maart 2021. Op 9 oktober 2021 heeft de workshop weer in persoon plaatsgevonden. De eerste workshop van 2022 zal op 19 februari plaatsvinden
OBUA streeft er naar drie van deze workshops per jaar aan te bieden, als voorbereiding op de DKV-examens. Naast deze workshops biedt OBUA echter ook ander onderwijs aan, waaronder een communicatietraining, een training interne geneeskunde en een variëteit aan webinars.

Het OBUA bestuur
U kunt ons bereiken via de mail: info@obua.nl
Profielfoto van Jojan Froeling, voor een raam met erachter een blauwe lucht.
Jojan Froeling
Huisarts
Profielfoto van Firas Alabbas voor een neutrale muur, met een kleine glimlach en een bril op.
Firas Alabbas
KNO-arts
Jan Mulder
Internist (niet praktiserend)
Profielfoto van Ineke Booij
Ineke Booij (voorzitter)
Voorzitter
Psychiater (niet praktiserend)
Gert Roos
Coach-supervisor
huisarts (niet praktiserend)

OBUA bereikt succes met vrijwilligers!

Door de hulp van verschillende vrijwilligers kan OBUA bestaan. Benieuwd wie de gezichten achter OBUA zijn? Of ook een bijdrage leveren? 

Jaarverslag 2022
Benieuwd naar ons jaarverslag? Download hier de PDF.
We werken samen met