Een pijl naar link icoon

Arts en Buddy project: begeleiding bij de stap na OBUA

OBUA en andere organisaties begeleiden artsen met een migratieachtergrond vooral in het traject voor de start van de coschappen. In de praktijk bleek dat deze groep artsen ook tijdens hun coschappen problemen ervaren op praktisch, maar vooral ook op cultureel vlak.
Gepost op
5/22/2022

Wat is het Arts en Buddy project?


OBUA en andere organisaties begeleiden artsen met een migratieachtergrond vooral in het traject voor de start van de coschappen. In de praktijk bleek dat deze groep artsen ook tijdens hun coschappen problemen ervaren op praktisch, maar vooral ook op cultureel vlak. Daarnaast lopen de buitenlandse artsen een aangepast masterprogramma, afgestemd op de resultaten van de assessments, wat tot gevolg heeft dat ze niet in een vast coschap groepje vallen. Deze beide feiten zijn samen de aanleiding geweest voor het oprichten van het  ‘Arts-en-Buddy Project’. Met dit initiatief worden artsen met een migratieachtergrond die hun coschappen lopen gekoppeld aan Nederlandse coassistenten. Deze coassistenten kunnen hen begeleiden bij praktische zaken (zoals waar is de bibliotheek en waar kan ik mijn witte jas halen), maar bieden ook ondersteuning met studietips en gesprekken over de verschillen in zorgcultuur en over de manier van werken in het ziekenhuis in Nederland. 

Missie

Onze missie is het waarborgen van een inclusieve geneeskunde opleiding, door artsen met een migratieachtergrond te ondersteunen tijdens de coschappen, om zo de opleiding te voltooien. Dit doormiddel van ondersteuning bij praktische en culturele zaken en bij het helder krijgen van verwachtingen. Daarnaast is onze missie om de interculturele en internationale competenties en coaching vaardigheden van geneeskunde studenten te bevorderen, om zo goede zorg te kunnen bieden in onze multiculturele samenleving.

Visie

Onze visie is een landelijk overkoepelend ‘Arts-en-buddy project’ met op elke universiteit zijn eigen tak. Op deze manier streven wij ernaar om elke arts een buddy te kunnen aanbieden en overeenkomstige uitdagingen en problemen niet per universiteit, maar landelijk aan te kunnen pakken.


Interesse? Neem contact op

Dus als je als advies hebt gekregen om een aantal maanden co-schappen te lopen, dan kun je je voor begeleiding door een collega co-assistent aanmelden via: buddyproject.geneeskunde@gmail.com