Een pijl naar link icoon

cultuurverschillen in de spreekkamer, deel 1 en 2

verkenning van de Nederlandse medische cultuur

Artsen en patiënten met een verschillende culturele achtergrond begrijpen elkaar vaak minder goed. Er bestaan verschillende ideeën over ziekte, gezondheid, lifestyle en medicatie. Normen en waarden verschillen. Daarnaast is de Nederlandse gezondheidszorg vaak vreemd en dus minder toegankelijk voor mensen die hier niet zijn opgegroeid. De rol van de huisarts is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk.

In deze twee webinars bespreken we met elkaar deze verschillen. In de eerste webinar wordt de Nederlandse (medische) cultuur uitgelegd. We bespreken een aantal theorieën, vooroordelen en stereotypen. We praten ook over verwachtingen van docenten en samenwerking met collega’s. In de tweede webinar oefenen we vooral met enkele patiënten casussen waarin veel voorkomende culturele misverstanden. Door deze verhalen worden de theorieën duidelijker. Er kunnen ook eigen vragen worden besproken en we zoeken samen naar oplossingen..

Guus Busser is huisarts en docent, met speciale belangstelling voor extra kwetsbare groepen in de zorg. Hij heeft altijd gewerkt in een praktijk met veel patiënten met een migratie achtergrond, veel lager opgeleiden en mensen in armoede. Hij combineerde 28 jaar werken in de praktijk met lesgeven. Maar de laatste jaren voor zijn pensioen (in 2020) gaf hij vooral les aan onder anderen studenten geneeskunde van het Radboudumc en huisartsen over extra kwetsbare patiënten groepen. Hij was ook de voorzitter van de Special Interest Group Migrant van de WONCA, de wereldwijde organisatie van huisartsen.

Beide webinars kunnen los van elkaar gevolgd worden.

Datum: 12 juli en 9 augustus

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Geen maximale groepsgrootte.

Kalender icoon
12/7/22
Een klok icoon
19.30 - 21.30
dinsdag
Een document icoon
AKV+DKV
Een locatie icon
online

Per emailadres is een inschrijving mogelijk via info@obua.nl. Vermeld bij de inschrijving waar in het traject je je bevindt (AKV of DKV) en welke training of cursus het betreft.

Guus Busser